Random 2013

Gratulálunk Regős Benedek II. éves hallgatónknak, akinek anyaga bekerült a Random 2013 kiállításra amelynek témája Szubjektív történelem. Kurátor Oltai Kata.
RANDOM 2013 FacebookRegős Benedek
Genius loci

Járdaszél, lépcsőalj, rakparti kövek, poros aszfalt. Nagyvárosi részletek ezek, amelyeken nap-mint-nap áthaladunk, történelmi jelentőségüket nem is sejtve. Ilyen helyszínek után kutattam interneten, archívumokban és könyvekben talált fotográfiák alapján, amelyek referenciaként bizonyítják a képhez köthető, általam meghatározónak tartott híres személy pontos helyét az expozíció pillanatában, ezáltal kiemelve az amúgy semmitmondónak tűnő utcai részletet. Így sikerült rátalálnom a kőre, melyen Robert Capa fotózta a rommá lőtt Budai várat, vagy sikerült felkeresnem André Kertész helyét egy elfeledett józsefvárosi udvarban. A talált fotókra, művészi kvalitásuk helyett inkább egy kvasi intertextuális referenciaháló részeiként tekintettem, amelyek lábjegyzetként szerepelnek az általam készített kép mellett.
Kutatásom másik mozgatórugója egyfajta találkozás és jelenlét megélésének lehetősége volt, hiszen ha sikerült eljutnom a talált fényképen szereplő helyre, egy kis imaginációval beleélhettem magam a történelmi szituációba a tér és a helyszín szinte változatlan adottságainak, és a címben szereplő “helyszellemnek” köszönhetően.
A helyszíneket bárki felkeresheti a képcímben szereplő pontos koordinátát beírva egy GPS-be vagy navigációs programba.


Petőfi Sándor helye / 47°29'28.58"É 19° 3'43.86"K