2014 ŐSZ

2014 ŐSZ

Ez év őszén hallgatóink és volt hallgatóink érdemeit sok neves eseményen dícsérhetjük. Ezen események közül sok az FFS szervezésében zajlott. Gratulálunk a kimagasló eredményekhez és a részvételhez.OFF Festival_Bratislava_2014


KEF-es kiállítás az OFF Festival Bratislava 2014 programjában.
OFF_Festival Shortlist
OFF Festival Facebook

Alkotók:
Biró Dávid, Dobokay Máté, Neogrády-Kiss Barnabás, Regős Benedek, Rigaová Eszter, Schumann Bianka, Szántói Lilla, Zellei Boglárka Éva.
vezető oktató: Károly Sándor ÁronINTERVENTIONS projekt blogUBIK tér/idő torzulások
az FFS szervezésébenHelyszín: CASATI Art Corner Galéria (H-1061 Budapest, Paulay Ede utca 31.)
Megnyitó: 2014. október 16. 19 óra
Megnyitja: Pintér Gergő (matematikus)
Megtekinthető: 2014. november 7-ig mindennap 16-19h között, ill. előzetes bejelentkezéssel.

Kiállítók: Básthy Ágnes, Bartha Máté, Biró Dávid, Cseh Dániel, Fisli Éva, Fodor Dániel János, Dobokay Máté, Kóti Réka, Martinkó Márk, Nyíri Barbara, Simon Zsuzsanna, Schumann Bianka, Szántói Lilla, Váradi Viktor.
Kurátor: Pál Gyöngyi

Az Internet létezése óta úgy érezhetjük, hogy összeszűkült a világunk. Bármikor és bárhonnan, valós időben nézhetjük az Interneten keresztül a legtöbb nagyvárosban kihelyezett webkamerát, a Google maps segítségével végigsétálhatunk virtuálisan a városok utcáin, vagy beszélgethetünk képernyőn keresztül a világ másik végén élő rokonainkkal és ismerősöseinkkel.
A képeket is továbbító kommunikációs eszközök (Internet, telefon, televízió, stb.) azt az illúziót adják, mintha több helyen lehetnénk egy időben. Régis Dubray szerint a teret egyre inkább kontroll alatt igyekszünk tartani, amíg a saját múltunkat, a történelmünket egyre nehezebben tudjuk beleilleszteni az idő múlásába. Gondban vagyunk, ha a saját élettörténetünket az egymást váltó generációkéval akarjuk összevetni, vagy, ha az egyéni élettapasztalatot a kollektív történelemhez akarjuk viszonyítani. Elfelejtjük a szüleink születési évszámát, vagy azt, hogy hol nyugszanak déd-, és nagyszüleink, de szinte méterre pontosan meg tudjuk mondani a pozíciónkat a beépített GPS-ünk segítségével.
Milyen helyzetekkel szembesül a mai ember, amikor a megszokottól eltérően észleljük az időt és a teret? Hogyan lehetséges ezt visszaadni a fotográfiával, amely éppen a fotográfiai aktus pontszerűségével sejteti a tér egységet és az idő linearitását? A kiállítás ebből szeretne ízelítőt adni, hogy az idő és tér összetett mivoltát átérezzük, mint ahogy Philippe K. Dick Ubik című regénye is sugallja.
Fotóutca FesztiválA MAI MANÓ HÁZ ELŐTT
Az Operett színház előtti téren Laczkó Péter vándorfényképész készít portréfelvételeket, saját készítésű ÚTONLEVÉSZETI KÉPÖRÖKÉSZ elnevezésű kamerájával illetve felállításra kerül KÖRTÜKRÉSZETI NYOLCSZÖGVÉNY elnevezésű camera obscurája is.
A MAI MANÓ HÁZBAN
Földszinti lépcsőház
Dobokay Máté fotográfus (FFS) kemogramokat készít az érdeklődők bevonásával.
Első emeleti fogadó tér
Fodor Dániel János fotográfus, médiaművész (FFS) instant nyersanyagra készít igazolvány képeket, melyekből egy látogatói tablót állít össze.
Második emelet, Napfényműterem
Fiala de Gábor fotográfus (InstART csoport) archaikus technikákkal készít felvételeket, többek közt nedves kollódiumos eljárással üvegnegatívokat ill. ambrotipiákat.ART Market 2014
Hallgatóink és volt hallgatóink az FFS standján, a képzésünk alatt készült színvonalas alkotásokkal is képviseltették magukat.


EPY2014 Maribor
az FFS szervezésében

Agusztus végén az FFS 12 tagja egy szlovén és egy lengyel csapattal közösen vett részt a European Photo Youth Exchange workshopon Mariborban (SLO). Az előadás egy beszámoló a workshopon készült munkákról, élményekről és tapasztalatokról. A workshopon részt vett: Básthy Ágnes, Bényi Andrea, Biró Dávid, Dobokay Máté, Fodor Dániel János, Neogrády-Kiss Barnabás, Regős Benedek, Schumann Bianka, Szántói Lilla, Vékony Dorottya. Mentorok: Biró Eszter és Kóti Réka

A workshop részvevői az FFS Szerda keretében számoltak be munkájukról. Az online stream elérhető ITT.